Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je de zorg kunt combineren met andere belangrijke dingen in je leven: werk, gezin, vrienden, studie en ontspanning. Daarvoor bestaat vervangende zorg, ook respijtzorg genoemd.

Respijtzorg zorgt ervoor dat je als mantelzorger even op adem kunt komen.

Wat is vervangende zorg?
Dagopvang en verblijf in een logeerhuis zijn voorbeelden van vervangende zorg. Maar er kan ook iemand bij de zorgvrager thuis komen. De hulp kan voor een enkele keer zijn, maar ook terugkerend, bijvoorbeeld een dagdeel per week of een weekend per maand.

Zowel beroepskrachten als vrijwilligers kunnen vervangende zorg geven. Denk bijvoorbeeld aan een vrijwilliger die één keer per week langskomt, zodat jij kunt sporten.

Vervangende zorg is dus heel divers.

Ontdek welke vorm bij jou past
Wil jij weten welke vervangende zorg bij jou past? Ga dan naar de Wegwijzer Ik zoek vervangende zorg op de website van MantelzorgNL.

Hoe regel je vervangende zorg?
Neem contact op met de Jeugd- of Wmo-consulent om te bespreken welke mogelijkheden er zijn voor respijtzorg vanuit de Wmo of de Jeugdwet.

Krijgt je naaste zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan kan vervangende zorg soms ook vergoed worden vanuit een persoonsgebonden budget ook vergoeding van de zorgverzekeraar is soms mogelijk.

Lees meer op de website van MantelzorgNL: Wie betaalt voor respijtzorg?

Tip voor overdragen van de zorg
Misschien vind je het lastig om de zorg voor je naaste over te dragen en ben je bang dat je iets vergeet. De checklist bij het tijdelijk overdragen van de zorg van MantelzorgNL helpt je om niets te vergeten. Zo kun je de zorg met een gerust hart overdragen.

Tip: Mantelzorgen met gezonde grenzen
Grenzen stellen als je zorgt voor een ander is belangrijk om jezelf niet voorbij te lopen. Maar hoe doe je dat? Het Werkboek Mantelzorg met gezonde grenzen helpt je daarbij met informatie, tips en oefeningen.
Je kunt het hier gratis downloaden en er direct mee aan de slag.

Meer weten of hulp nodig?
Neem contact op met een Jeugd- of Wmo-consulent via 140522 of per email postbus@meppel.nl

Hulp nodig bij het regelen? Neem contact op met een cliëntondersteuner

Test Waar blijft mijn tijd
Hoe zorg je ervoor dat je je tijd besteedt aan wat jij belangrijk vindt? MantelzorgNL heeft speciaal voor jou als mantelzorger een test gemaakt waarmee je kunt inzien waar jouw tijd naartoe gaat in een week.

De test geeft je inzicht in je tijdsbesteding. Je wordt uitgedaagd na te denken over de uitkomsten. Dit helpt je bewust keuzes te maken. En dat geeft rust.
Doe de test

Keuzehulp voor mantelzorgers
Weet jij wat de voor- en nadelen zijn van het overnemen van zorghandelingen van zorgprofessionals?

Er wordt steeds vaker gevraagd om als mantelzorger bij te springen in de zorg. Een vraag die dan opkomt is; wat als het fout gaat bij het druppelen van ogen of het geven van een injectie? Wie is dan verantwoordelijk?

Voordat je besluit om zorghandelingen over te nemen moet duidelijk zijn welke mogelijke gevolgen, risico’s en voordelen daarbij horen. Daarom hebben we een keuzehulp gemaakt over het overnemen van zorghandelingen.
Download de gratis keuzehulp

Zie ook