Theatermaker Pauline Redlich heeft 18 jaar voor haar 20-jarige zoon Thom gezorgd die 24-uurs zorg nodig heeft. Ze heeft een bijzondere show gemaakt over dat ze zich vaak een zeikwijf voelt in mantelzorgland en weet dat ze niet de enige is, die zich zo voelt.

De bezoekers komen zondagmiddag 29 januari 2023 binnen bij het Vestzaktheater De Meenthe in Steenwijk om de theatershow Zeikwijf in Mantelzorgland te zien. Alles wat een mantelzorger overkomt komt voorbij; de frustraties, de vermoeidheid, de bureaucratie, de relatieproblemen en vooral de liefde voor haar kind. Dit alles met humor en zelfspot. 

Paula van Mantelzorgnetwerk en wethouder Trijn Jongman heten de gasten welkom. Daarna begint de voorstelling in een chaotisch decor, gelijkend op de thuissituatie van de theatermaker als mantelzorger. 'Zeikwijf' Pauline vertelt welke keuzes ze heeft gemaakt om het als mantelzorger vol te kunnen houden en deelt tips met de aanwezigen. Ook de relatie met haar dochter, Hannah die ook de gevolgen van de ‘abnormale’ thuissituatie ondervindt, komt aan de orde.

Hannah heeft haar ervaringen opgeschreven en haar boek uitgegeven onder de titel ‘Het Hoogbegaafde Zusje in een Autistische Familie’. Zij promoot het boek tijdens de voorstelling.

Na de pauze wordt duidelijk wat er met de cadeautjes gaat gebeuren die de mensen bij binnenkomst bij zich hadden. De 140 aanwezigen geven de cadeautjes door en ieder gaat met een ander cadeautje naar huis. Er ontstaat natuurlijk een hilarische situatie.

'Een heel mooie voorstelling' is de reactie van de mantelzorgers na de show. Zij kunnen zich hier enorm in vinden. Bezoekers gaan aan het eind naar Pauline om hun persoonlijke verhalen te delen. Hannah krijgt complimenten over haar presentatie en dat men het waardeert dat het niet alleen over diegene gaat die hulp nodig heeft, maar ook welke impact het heeft op de andere huisgenoten.

De voorstelling is een bijzonder mooie samenwerking tussen Univé, Mantelzorgnetwerk en gemeente Steenwijkerland en natuurlijk theatermaker Pauline Redlich.